Slovník pojmů
Připravili jsme pro vás stručný slovník pojmů, se kterými se můžete v souvislosti s Dobrou Vinicí a našimi víny i dalšími produkty setkat. Jednotlivé pojmy jsou seřazeny abecedně.
Cuvée
Kupáž vín dvou a více odrůd. V Dobré Vinici připravujeme cuvée jako předem promyšlený produkt. Je předem připraven procentuální poměr jednotlivých odrůd, které smícháme hned na začátku a ty pak necháme společně zrát po dobu několika měsíců. Zrání vína probíhá na jemných kvasničných kalech v dubových sudech nebo nerezových nádobách. Pouze tímto způsobem docílíme komplexnosti a harmonie výsledné chuti. Mezi naše tradiční cuvée patří například Kambrium, Národní park, Quatre, Andrea, Blanc de Blancs, VDB (Velké dobré bílé) nebo VDČ (Velké dobré červené). Přejít do e-shopu
Herb-nat
Toto označení je náš originální název pro perlivé jemně alkoholické (kolem 1%) nápoje z bylin. Nejčastějí používáme k jejich výrobě květy černého bezu, akátu a šeříku. Jedná se o suchý, ale velmi osvěžující nápoj, který vzniká přirozeným kvašením v lahvi pod korunkovým uzávěrem. Tímto docílíme přirozené perlivosti. Stejným způsobem vyrábíme perlivá vína, jejich oficiální metoda výroby se nazává Pet-nat. Přejít do e-shopu
Kachetinská metoda
Jedná se o dlouhodobé macerace, tedy ležení a zrání vína spolu se slupkami, pecičkami a třapinou nebo jen zbytkem stopky. V Dobré Vinici využíváme tento způsob pro výrobu vín v gruzínských qvevri. Přejít na celý článek o Qvevri
Korunkový uzávěr
Je to uzávěr skleněných lahví, se kterým se běžně setkáváte např. u piva. Zajišťuje nám vzduchotěsné uzavření lahve a používáme ho v případech, kdy samotný korek není schopen udržet víno v lahvi díky vysokému tlaku. Vysoký tlak vzniká v lahvi při procesu prokvášení perlivých vín a ostatních nápojů. V Dobré Vinici tyto uzávěry používáme při výrobě Pet-natů a Herb-natů. Přejít do e-shopu
Oranžové víno
Barva v tomto případě není primární jev, díky kterému je tak víno pojmenované. Jedná se o metodu, jakou je víno vyrobeno, tedy dlouhodobou macerací hroznů, díky které získává víno sytou barvu v nejrůznějších odstínech od výrazné žluté až po oranžovou. Intenzita barvy je dána konkrétní odrůdou, množstvím barviva ve slupce, délkou macerace i oxidativním způsobem zrání. V Dobré Vinici tato vína vyrábíme v gruzínských nádobách Qvevri, kde necháváme bobule macerovat zhruba 9 měsíců. Přejít do e-shopu
Pekmez
Pekmez je hroznový sirup, který se připravuje pomalým odpařováním hroznového moštu. Je to 100% přírodní produkt a neobsahuje žádné přidané látky. Jeho sladkost je přirozená. Tato receptura pochází z Turecka a je to označení pro výrobu sirupu z různých druhů ovoce. V kuchyni se používá například jako alternativa medu či javorového a datlového sirupu. Hodí se ke sladkým i slaným pokrmům. Přejít na celý článek o Pekmezu nebo přejít do e-shopu
Pet-nat
Zkratka z francouzského pétillant-naturel = přírozeně šumivé. Přesně takto se nazývá výrobní metoda, při které víno dokváší přímo v lahvi pod korunkovým uzávěrem. Tímto procesem vznikají v lahvi přirozené bublinky a korunka je v lahvi podrží. Při procesu kvašení je v lahvi tlak, proto nemůže být použit klasický korkový uzávěr. Korunka je stejný typ, kterým se uzavírají např. na pivní lahve. Přejít na celý článek o pet-natu nebo přejít do e-shopu
Qvevri
Tak se nazývá stará metoda výroby vína i samotná nádoba, ve které se víno zpracovává. Tato metoda má původ v Gruzii a je stará 8 tisíc let. Qvevri svým tvarem připomíná amforu, ale zakopává se do země. Je vyrobená z gruzínské terakotové hlíny a je vypálená. Velikostně může obsahovat i několik tisíc litrů. Dobrá Vinice byla prvním vinařstvím v ČR, které tyto nádoby přivezla z Gruzie a začala v nich vyrábět víno. Přejít na celý článek o Qvevri nebo přejít do e-shopu
Terakota
Pálená hlína červené či hnědo-oranžové barvy. Od starověku využívaná k výrobě uměleckořemeslných, dekoračních i užitkových předmětů. Z červené terakoty jsou vyrobené qvevri nádoby, které používáme od roku 2012 v Dobré Vinici. Nádoby byly vyrobené v Gruzii z tamní hlíny. Přejít na celý článek o Qvevri
Třapina
Jedná se o stonek, na kterém jsou upevněny bobule vinné révy. Při maceraci hroznů, které v Dobré Vinici provádíme v gruzínských qvevri nádobách, tuto třapinu odstraňujeme. Zanechalo by ve víně zbytečně mnoho zelených až dřevitých tónů. V Gruzii, odkud tato qvevri metoda dlouhodobých macerací hroznů pochází, se třepiny u macerace ponechávají a víno je mnohem víc „surovější“. Přejít na celý článek o Qvevri
VOC Znojmo
Víno originální certifikace, v našem případě Znojmo. Obecně se jedná o apelační systém, který nese následující charakteristické prvky:
- Vína z typických odrůd daného vinařského regionu.
- Hrozny pochází pouze z pečlivě vybraných poloh (viničních tratí).
- Ve vínech se odráží terroir – region, odkud hrozny pochází.
- Hodnocení vín provádí sami vinaři (členové příslušného sdružení VOC), kteří rozhodnou, zda to či ono víno splňuje charakter VOC.
Přejít na oficiální stránky VOC Znojmo