Víno jako vánoční dárek? Při objednání do 16.12. garantujeme doručení do Vánoc.

QVEVRI

CO JE TO QVEVRI?

Qvevri je nádoba na zrání vína, ale ne ledajaká. Má tvar amfory, je hliněná a hlavně je zakopána do země. Je to již 8 tisíc let, kdy se poprvé v Gruzii rozhodli vyrábět víno právě touto metodou, a obliba přetrvává v malých tradičních vinařstvích dodnes.  

Umístění nádoby v zemi stabilizuje a drží teplotu rmutu, doba macerace se tím prodlužuje. Navíc se díky tomuto postupu rozvíjí u vín chuťová a aromatická škála.  

NÁŠ PŘÍBĚH S QVEVRI 

Mezi lety 2005 a 2010 jsme se na našich poznávacích vinařských cestách začali setkávat s naturálními víny vyrobenými touto specifickou metodou. Chutí qvevri vín jsme byli natolik fascinováni, že jsme se rozhodli jít v našem vinařství Dobrá Vinice touto cestou. 

 

Kde jinde pořídit nádoby qvevri než v zemi nejpovolanější, v Gruzii. Bylo to dlouhé čekání, ale vyplatilo se. V roce 2012 jsme vyrobili naše první qvevri vína – Chardonnay a Veltlínské zelené.  

SALÁMOVÁ METODA 

Nádoby z gruzínské červené terakoty se vyrábí namotáváním a vrstvením předem vyrobených hliněných válečků, které tvarově připomínají šišky salámu. Jde o několikadenní práci, protože vrstvená hlína musí po namočení vždy dobře vyschnout.  

 
Hotová nádoba se před zakopáním do země vypálí a z vnitřní strany potře včelím voskem, aby se zacelily spáry a zároveň byl zachycen vinný kámen. Díky tomu, že je qvevri porézní, může víno dýchat.   

JAK NA TO NEJLEPŠÍ QVERVI VÍNO? 

Naše qvevri nádoby mají objem 1 000 litrů. Po jejich naplnění je třeba vyčkat v průměru 9 měsíců, víno macerujeme na slupkách. Po vyjmutí vína z qvevri následuje dalších 12 měsíců zrání v dubových sudech. Vína jsou nakonec lahvována se zbytkem kvasnic, nejsou filtrována a jsou zcela bez přídavku chemie. 

TO MUSÍTE OCHUTNAT 

V qvevri macerujeme jak bílé, tak modré hrozny. Vína z bílých hroznů jsou sytě žlutá až oranžová, což je dáno macerací barviv ze slupky oxidativním způsobem zrání. Pro qvevri vína je tato barva typická a mnozí je znají pod názvem „oranžová vína“.    

Qvevri vína mají minerální, velmi plnou chuť, některá až s koňakovo-medových nádechem. Pro dokonalý zážitek při konzumaci je třeba víno vychladit na 14–16 °C a nechat několik hodin odstát. Potenciál qvevri vín je 25 let a více.  

Víno vyráběné qvevri metodou není úplně pro každého, ale ochutnat ho doporučujeme všem. Tak co? Půjdete do toho? Nabídku qvevri vín a i těch klasických, která znáte, najdete na našem e-shopu. A samozřejmě úplně nejraději vás pohostíme osobně v našich sklepích 

Potvrzení zletilosti Kliknutím na "Souhlasím" prohlašuji, že jsem starší 18 let.