Premium a Qvevri

Starší vinice, velká duše a ta nejvyšší gastronomie

Vína zrají dlouhodobě na kvasnicích, které pochází přímo z vinohradu. Podporují zrání vína i jeho odolnost a jsou důležité pro vývoj terciálních buketních složek. Pro zrání těchto vín používáme nové dubové sudy o objemech 225, 500, 600 a 1 000 litrů z francouzského (85 %), slavonského, rakouského a valašského dubu. Pro některé odrůdy využíváme také akátové sudy. Obsah síry je u premium vín velmi nízký, pod 55 mg/l. Technologie výroby odráží naše zkušenosti s výrobou vín v těch nejlepších evropských vinařstvích.

Co to je qvevri?

Qvevri je nádoba na zrání vína, ale ne ledajaká. Má tvar amfory, je hliněná a hlavně je zakopána do země. Je to již 8 tisíc let, kdy se poprvé v Gruzii rozhodli vyrábět víno právě touto metodou, a obliba přetrvává v malých tradičních vinařstvích dodnes. Umístění nádoby v zemi stabilizuje a drží teplotu rmutu, doba macerace se tím prodlužuje. Navíc se díky tomuto postupu rozvíjí u vín chuťová a aromatická škála.