PREMIUM VÍNA
Starší vinice, velká duše a ta nejvyšší gastronomie
Vína zrají dlouhodobě na kvasnicích, které pochází přímo z vinohradu. Podporují zrání vína i jeho odolnost a jsou důležité pro vývoj terciálních buketních složek. Pro zrání těchto vín používáme nové dubové sudy o objemech 225, 500, 600 a 1 000 litrů z francouzského (85 %), slavonského, rakouského a valašského dubu. Pro některé odrůdy využíváme také akátové sudy. Obsah síry je u premium vín velmi nízký, pod 55 mg/l. Technologie výroby odráží naše zkušenosti s výrobou vín v těch nejlepších evropských vinařstvích.

QVEVRI VÍNA
Co to je qvevri?
Qvevri je nádoba na zrání vína, ale ne ledajaká. Má tvar amfory, je hliněná a hlavně je zakopána do země. Je to již 8 tisíc let, kdy se poprvé v Gruzii rozhodli vyrábět víno právě touto metodou, a obliba přetrvává v malých tradičních vinařstvích dodnes.
Umístění nádoby v zemi stabilizuje a drží teplotu rmutu, doba macerace se tím prodlužuje. Navíc se díky tomuto postupu rozvíjí u vín chuťová a aromatická škála.

QVEVRI VÍNA
Náš příběh s qvevri
Mezi lety 2005 a 2010 jsme se na našich poznávacích vinařských cestách začali setkávat s naturálními víny vyrobenými touto specifickou metodou. Chutí qvevri vín jsme byli natolik fascinováni, že jsme se rozhodli jít v našem vinařství Dobrá Vinice touto cestou.
Kde jinde pořídit nádoby qvevri než v zemi nejpovolanější, v Gruzii. Bylo to dlouhé čekání, ale vyplatilo se. V roce 2012 jsme vyrobili naše první qvevri vína – Chardonnay a Veltlínské zelené.

QVEVRI VÍNA
Salámová metoda
Nádoby z gruzínské červené terakoty se vyrábí namotáváním a vrstvením předem vyrobených hliněných válečků, které tvarově připomínají šišky salámu. Jde o několikadenní práci, protože vrstvená hlína musí po namočení vždy dobře vyschnout.
Hotová nádoba se před zakopáním do země vypálí a z vnitřní strany potře včelím voskem, aby se zacelily spáry a zároveň byl zachycen vinný kámen. Díky tomu, že je qvevri porézní, může víno dýchat.


QVEVRI VÍNA
Jak na to nejlepší qvevri víno?
Naše qvevri nádoby mají objem 1 000 litrů. Po jejich naplnění je třeba vyčkat v průměru 9 měsíců, víno macerujeme na slupkách. Po vyjmutí vína z qvevri následuje dalších 12 měsíců zrání v dubových sudech. Vína jsou nakonec lahvována se zbytkem kvasnic, nejsou filtrována a jsou zcela bez přídavku chemie.

QVEVRI VÍNA
To musíte ochutnat
V qvevri macerujeme jak bílé, tak modré hrozny. Vína z bílých hroznů jsou sytě žlutá až oranžová, což je dáno macerací barviv ze slupky oxidativním způsobem zrání. Pro qvevri vína je tato barva typická a mnozí je znají pod názvem „oranžová vína“.
Qvevri vína mají minerální, velmi plnou chuť, některá až s koňakovo-medových nádechem. Pro dokonalý zážitek při konzumaci je třeba víno vychladit na 14–16 °C a nechat několik hodin odstát. Potenciál qvevri vín je 25 let a více.
Víno vyráběné qvevri metodou není úplně pro každého, ale ochutnat ho doporučujeme všem. Tak co? Půjdete do toho? Nabídku qvevri vín a i těch klasických, která znáte, najdete na našem e-shopu. A samozřejmě úplně nejraději vás pohostíme osobně v našich sklepích.

