PREMIUM A QVEVRI

Premium vína – starší vinice, velká duše a ta nejvyšší gastronomie

Vína zrají dlouhodobě na kvasnicích, které pochází přímo z vinohradu. Podporují zrání vína i jeho odolnost a jsou důležité pro vývoj terciálních buketních složek. Pro zrání těchto vín používáme nové dubové sudy o objemech 225, 500, 600 a 1 000 litrů z francouzského (85 %), slavonského, rakouského a valašského dubu. Pro některé odrůdy využíváme také akátové sudy. Obsah síry je u premium vín velmi nízký, pod 55 mg/l. Technologie výroby odráží naše zkušenosti s výrobou vín v těch nejlepších evropských vinařstvích.

 

Qvevri – tisíciletá tradice, 100% autentické víno a velký potenciál

Tuto 8 tisíc let starou metodu výroby vín jsme začali praktikovat v roce 2012, kdy jsme si přivezli první terakotové džbány z Gruzie. V hliněných neglazovaných nádobách o objemu 1 000 litrů zakopaných v našich pískovcových sklepích provádíme dlouhodobé macerace na slupkách. Po vyjmutí vína z qvevri následuje zrání v dubových sudech. Vína jsou bez přídavku chemie, jsou lahvována se zbytkem kvasnic a nejsou filtrována. Mají sytě žlutou až oranžovou barvu, která je dána macerací barviv ze slupky a oxidativním způsobem zrání. Potenciál qvevri vín je 25 let a více.

Zajímá vás víc? Přečtěte si náš článek.

A jak tato vína chutnají?

Lalou Bize-Leroy, první dáma burgundského vinařství:

Pinot Gris 2004 z Dobré Vinice je pro mě obzvlášť velmi zajímavé a je věrným otiskem příchutě Vaší země.“

***

 

Olivier Poussier, mistr světa sommelier 2000:

„Krása moravských vín spočívá v rozmanitosti jejích projevů. Takže, v regionu Znojmo jsem měl náhle dojem, že jsem se octnul v Chablis. Jaké víno mě chytlo za srdce?

Cuvée nazvané Velké Dobré Bílé, Premium 2002 vyšlechtěné ve vinařství Dobrá Vinice… Tóny akátového medu dominují a prolínají se s minerálními nuancemi „pierre a fusil“ (křísnutí křemenem). To vše je zvýrazněno elegancí dřeva. V ústech je plné, jeho přímočarost je dána krásnou aciditou, typickou pro kontinentální klima.“ ((přeložil Stanislav Saidl)

***

John Salvi, jeden z nejznámějších znalců vína:
„Jsou tu (v ČR) výborná červená vína, ale bohužel jen ve velmi malém množství. Třeba tenhle pinot (ochutnává Pinot noir 2005 z Dobré Vinice) je vynikající. Je to skutečný pinot noir, zatímco v mnoha zemích spousta pinotů postrádá svou charakteristickou chuť.“ (zdroj: MF Dnes)

***

Denis Roland Billecart, majitel nejlépe hodnoceného domu v Champagne (1. a 2. místo v soutěži „Šampaňské století“):

„Kdybych věděl, že je tady tak dobré víno, začal bych dnes popíjet dříve.“ (o Ryzlinku rýnském z Dobré Vinice, na prezentaci vín společnosti AD Vivum v hotelu Mandarín.

Potvrzení zletilosti Kliknutím na "Souhlasím" prohlašuji, že jsem starší 18 let.