Premium a Qvevri

Vína s označením PREMIUM jsou vína s velkou duší a pro tu nejvyšší gastronomii – do fine dining restaurací i na váš soukromý sváteční stůl. Pro zážitek z okamžiku i každodenní radost z pití.

Jedná se o vína vyzrálejší, která potřebují delší čas na samotnou technologickou přípravu i na vyzrání v lahvi. Do prodeje se dostanou zhruba po 4 – 6 letech od sběru. Až v momentě, kdy jsou skutečně srovnaná, harmonická a mají světu co říct. Potenciál těchto vín je 15 a více let.

Zrají dlouhodobě na kvasnicích, které pochází přímo z vinohradu. Podporují zrání vína i jeho odolnost a jsou důležité pro vývoj terciálních buketních složek. Pro školení a zrání vína používáme francouzské a rakouské dubové sudy o objemu 500 a 1000 litrů. Vína zrají bez přídavků jakýchkoliv aditiv a nejsou filtrována.

Ve stejném duchu jsou připravována QVEVRI vína, kterým však předchází před zráním v sudu ještě macerace na slupkách. Ta probíhá právě ve zmíněných qvevri nádobách a trvá cca 9 měsíců. Nádoby jsou zakopané v zemi, stabilizují a drží teplotu rmutu a doba macerace se tím prodlužuje. Navíc se díky tomuto postupu rozvíjí u vín chuťová a aromatická škála. Potenciál takto zpracovaných vín je 25 a více let. Více v článku o Qvevri.