Víno a olivy

Možná vás překvapí, že oliva je ovoce a ne zelenina, jak si většina lidí myslí.

Olivy jsou bohatým zdrojem vlákniny, vápníku, draslíku, sodíku, hořčíku, železa a jódu a není tedy
divu, že jsou doporučovány i jako součást zdravého a vyváženého jídelníčku. Také snižují hladinu
cholesterolu v krvi a výrazně omezují riziko výskytu cévních onemocnění a některých druhů rakoviny.
Samozřejmě všeho s mírou, takže pokud si hlídáte váhu či krevní tlak, je potřeba si uvědomit, že jsou
zároveň kalorické.


Ano, existuje téměř 300 druhů oliv a každá má specifickou chuť.
Černé, zelené, hnědé, čerstvé, marinované, sušené, v nálevu, plněné, s peckou, bez pecky – to vše
hraje roli pro to, zda výsledná chuť bude jemná, výrazná, hodně specifická…
Ačkoliv jsou olivy jednou ze základních pochutin, které se servírují k vínu samotné, můžete z nich
vytvořit i delikatesy, které se vám budou lépe párovat k jednotlivým vínům.

Pokud si chcete chuť oliv užít přímo s našimi víny z Dobré Vinice, máme pro vás několik tipů:

Doporučení:
Černé olivy bez pecky v nálevu si můžete vylepšit tak, že je promícháte s kvalitním olivovým olejem,
špetkou sušených provensálských bylin a hrstkou nadrobno nakrájených čerstvých bylinek.
Vyzkoušeno na našich degustacích!

A jeden recept na závěr – TAPENÁDA Z ČERNÝCH OLIV

Je to výborná pomazánka, která je vám nezabere moc času na přípravu a s kvalitním pečivem nebo i
topinkou z ní vykouzlíte skvělé tapas nejen k vínu.
Budete potřebovat:

  • plechovku černých oliv bez pecek v nálevu
  • 2 stroužky česneku
  • hrst kapar
  • sušená rajčata
  • čerstvě namletý pepř
  • citronová šťáva
  • olivový olej

Všechny ingredience rozmixujte na hladkou pastu. Olivový olej použijte k mixování jen malé množství
a podle hustoty přidejte až nakonec.