Rebarbora a víno

Kontrastní a přitom zajímavé spojení.

Rebarbora je jedinečnou ingrediencí, která svou ostrou kyselostí a specifickou chutí může být výzvou při párování s vínem. Přesto však nabízí skvělé možnosti pro ty, kdo se nebojí experimentovat.

Sladké dezerty z rebarbory, jako jsou koláče nebo crumble, se skvěle doplňují nejen s polosuchými či sladšími bílými víny. Skvělým spojením může být plné suché víno, jako třeba minerální Ryzlink rýnský, jehož květinovost a výrazná kyselina dokáží vytvořit harmonii s rebarborovými pokrmy.

Doporučujeme také naše růžová vína. Zkuste svěží Pinot Sv. Martina, který svou ovocností a lehkou kyselinkou dokáže zjemnit ostrou chuť rebarbory.  A nebo Pinot Noir Rubín 2018, který ve své dochuti připomíná styl Sherry a dodá dezertu dokonalý šmrnc.

Pokud rebarboru připravujete na slano, například v kombinaci s masem nebo v zeleninových salátech, sáhněte po lehčích červených vínech. Z naší nabídky vybírejte v řadě Natura.

Rebarbora je v kuchyni často opomíjená, ale při správném párování s vínem může být skutečně jedinečnou a překvapivou ingrediencí.

Rebarborový koláč s mandlovou drobenkou a Pinot Noir Rubín 2018

 

 

Ingredience:

  • 500 g rebarbory, očištěné a nakrájené na 2 cm kousky
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla, nakrájeného na kostky
  • 50 g mandlových plátků
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • víno

 

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Rebarboru promíchejte se 100g cukru a citronovou šťávou a nechte chvíli odstát.
  2. V jiné míse smíchejte mouku, máslo, zbylých 100g třtinového cukru a vanilkový extrakt. Prsty zpracujte, až vznikne drobenka. Přidejte mandlové plátky a zlehka promíchejte.
  3. Rebarboru přendejte do koláčové formy a rovnoměrně posypte připravenou drobenkou.
  4. Pečte v předehřáté troubě asi 35–40 minut, dokud drobenka nezíská zlatavou barvu a rebarbora nebude měkká.
  5. Doporučujeme servírovat koláč teplý a napárovat k němu náš Pinot Noir Rubín 2018, který svou plností skvěle doplní kyselost rebarbory a křupavost mandlové drobenky.