Rebarbora a víno
Kontrastní a přitom zajímavé spojení.
Rebarbora je jedinečnou ingrediencí, která svou ostrou kyselostí a specifickou chutí může být výzvou při párování s vínem. Přesto však nabízí skvělé možnosti pro ty, kdo se nebojí experimentovat.
Sladké dezerty z rebarbory, jako jsou koláče nebo crumble, se skvěle doplňují nejen s polosuchými či sladšími bílými víny. Skvělým spojením může být plné suché víno, jako třeba minerální Ryzlink rýnský, jehož květinovost a výrazná kyselina dokáží vytvořit harmonii s rebarborovými pokrmy.
Doporučujeme také naše růžová vína. Zkuste svěží Pinot Sv. Martina, který svou ovocností a lehkou kyselinkou dokáže zjemnit ostrou chuť rebarbory. A nebo Pinot Noir Rubín 2018, který ve své dochuti připomíná styl Sherry a dodá dezertu dokonalý šmrnc.
Pokud rebarboru připravujete na slano, například v kombinaci s masem nebo v zeleninových salátech, sáhněte po lehčích červených vínech. Z naší nabídky vybírejte v řadě Natura.
Rebarbora je v kuchyni často opomíjená, ale při správném párování s vínem může být skutečně jedinečnou a překvapivou ingrediencí.
Rebarborový koláč s mandlovou drobenkou a Pinot Noir Rubín 2018
Ingredience:
- 500 g rebarbory, očištěné a nakrájené na 2 cm kousky
- 200 g třtinového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla, nakrájeného na kostky
- 50 g mandlových plátků
- 1 lžička vanilkového extraktu
- víno
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Rebarboru promíchejte se 100g cukru a citronovou šťávou a nechte chvíli odstát.
- V jiné míse smíchejte mouku, máslo, zbylých 100g třtinového cukru a vanilkový extrakt. Prsty zpracujte, až vznikne drobenka. Přidejte mandlové plátky a zlehka promíchejte.
- Rebarboru přendejte do koláčové formy a rovnoměrně posypte připravenou drobenkou.
- Pečte v předehřáté troubě asi 35–40 minut, dokud drobenka nezíská zlatavou barvu a rebarbora nebude měkká.
- Doporučujeme servírovat koláč teplý a napárovat k němu náš Pinot Noir Rubín 2018, který svou plností skvěle doplní kyselost rebarbory a křupavost mandlové drobenky.