Pečená žebra s Pekmezem

Ještě neznáte náš Pekmez

Pekmez je hroznový sirup, který se připravuje pomalým odpařováním hroznového moštu. Je to 100% přírodní produkt a neobsahuje žádné přidané látky. Jeho sladkost je přirozená.

Tento recept pochází z Turecka a je to označení pro výrobu sirupu z různých druhů ovoce. V Turecku je již po generace užíván jako zdroj železa nebo při nachlazení.

Pekmez se v kuchyni používá například jako alternativa medu či javorového a datlového sirupu. Díky draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku a dalším prospěšným minerálům obsaženým v hroznovém víně je velmi zdravou alternativou. 

Jeho využití je široké. Sladkých a slaných jídel, k jejichž přípravě či dochucení se pekmez hodí, je bezpočet.

Pečená žebra s Pekmezem

Pekmez můžete použípřímo do marinád využítak jeho příjemně nasládlou chuť. Také se hodí jako omáčka už upečeným žebrům.

Pokud si z něj budete připravovat marinádu, zkuste ji v kombinaci se sladkou chilli omáčkou a provensálskými bylinkami a na zředění a podlití černé pivo. Dále pečte, jak jste zvyklí

A náš tip k pečeným žebrům – JOGURTOVÝ DIP S MÁTOU

Tento dip je velmi osvěžující a kromě spojení s pečenými žebry najdete určitě i další využití.

Budete potřebovat: 

  • bílý jogurt
  • hrst čerstvé, na jemno nasekané máty
  • citronová šťávu i kůru
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl

Smíchejte jogurt s mátou, osolte, opepřete a s citronem už si pak hrajte v dochuti.