Co je to Pekmez?
Pekmez je hroznový sirup, který se připravuje pomalým odpařováním hroznového moštu.
Je to 100% přírodní produkt a neobsahuje žádné přidané látky. Jeho sladkost je přirozená.
Tento recept pochází z Turecka a je to označení pro výrobu sirupu z různých druhů ovoce. V Turecku je již po generace užíván jako zdroj železa nebo při nachlazení.
Pekmez se v kuchyni používá například jako alternativa medu či javorového a datlového sirupu. Díky draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku a dalším prospěšným minerálům obsaženým v hroznovém víně je velmi zdravou alternativou.
Jeho využití je široké. Sladkých a slaných jídel, k jejichž přípravě či dochucení se pekmez hodí, je bezpočet.
Nechejte se inspirovat našimi vyzkoušenými kombinacemi.
Sladké pokrmy:
- poleva na palačinky, lívance, zmrzlina, řecký jogurt
- kombinace s ořechy
- ke granole
- s ovocnými saláty
- obilné a další kaše
- doslazení nápojů
Slané pokrmy:
- dip k sýrům, pečenému masu a grilované zelenině
- zeleninové saláty nebo v kombinaci ovocem
- marináda na zeleninu, k sýrům na gril, na pečená žebra nebo koleno
PÁR TIPŮ:
Skvělá je kombinace je s kozími sýry!
Vyzkoušejte třeba pečenou červenou řepu s Pekmezem – plátky upečené řepy marinujte v Pekmezu a podávejte v salátu s rukolou, tvarohovým kozím sýrem a ořechy.
Pro grilování z něj připravte marinádu s bylinkami – k hermelínu nebo cuketě a paprice.
Výborná je z něho marináda na vepřové koleno a žebra.
Podívejte se také v kategorii Magazín na naše recepty.